Welkom kleine Max!

Het is juni als ik een mailtje krijg van Peter en Lieke. Zij zoeken een fotograaf voor de geboorte van hun eerste kindje. We besluiten af te spreken om te kijken of ik een mooie geboorte reportage voor ze kan verzorgen. Ik leer Peter en Lieke kennen als twee liefdevolle mensen. Het gesprek loopt dan ook heerlijk soepel. Peter heeft nog wel wat bedenkingen, want tja, een "wildvreemde" bij je bevalling is natuurlijk ook niet niets. Gelukkig kiezen ze erbij beide voor om mij te vragen de geboorte van hun eerste kindje vast te leggen. We besluiten ook nog een mooie zwangerschapsshoot te doen en na de geboorte een mooie newbornshoot. De zwangerschapsshoot doen we half juli in de Duinen bij Soest. En natuurlijk mag hun prachtige hond Tim niet ontbreken. Het is een zeer relaxte shoot en Lieke lijkt een natuurtalent en volgt eenvoudig mijn aanwijzingen op.

Ik ga zelf in augustus op vakantie en heb dus mijn collega Jessica Vink gevraagd om back-up te staan. Maar hun baby besluit te wachten tot half augustus. De uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Op zondag 23 augustus, 1 dag voor de uitgerekende datum sturen ze mij bericht dat het aan het rommelen is. De weeën komen om de 4 minuten, en hoewel het nog goed te doen is, hou ik er rekening mee dat de kleine die nacht zal komen. Uiteraard staat alles klaar om meteen naar Hilversum te gaan. Lieke en Peter hebben gekozen voor een badbevalling. De volgende ochtend geeft Lieke aan dat de weeën nog niet echt doorzetten. Ik ga dus gewoon aan het werk en hou mijn telefoon stand-by. Tegen 11 uur die ochtend heeft de verloskundige 1 centimeter ontsluiting vastgesteld. Als om half 2 ook Peter naar huis is gekomen van zijn werk, worden de weeën heftiger. Lieke heeft lekker gedoucht en die ontspanning zorgt ervoor dat alles wel door gaat zetten. Om half 4 blijkt Lieke echter nog maar 2 cm ontsluiting te hebben. Ze verloskundige komt om half 6 terug en dan zal besloten worden of de vliezen gebroken worden. Als ik om half 5 in Amsterdam ben voor werk, besluit ik niet naar huis te gaan. Uit ervaring weet ik dat het na het doorprikken van de vliezen hard kan gaan. Zeker ook omdat Lieke al flink wat voorwerk heeft gedaan, besluit in de file niet te trotseren, met het risico dat ik niet meer op tijd aan kom. Een goed besluit! Want tegen 18 uur word ik gebeld door Peter, de vliezen zijn gebroken en de kleine heeft in het vruchtwater gepoept. Ze maken zich op voor een ziekenhuisbevalling of ik daar ook heen wil komen.

Ik ben nog eerder dan Lieke en Peter in het Ter Gooi Ziekenhuis Blaricum. Als ze binnenkomen zie ik dat Lieke al best wel in zichzelf gekeerd is en ik schat in dat dit zomaar eens heel snel kan gaan. Lieke is echt een natuurtalent, ze vangt de weeën keurig op. En Peter weet haar goed te steunen, erg mooi om te zien! Ook de overschakeling van een badbevalling waar Lieke toch echt wel haar zinnen op had gezet naar het ziekenhuis, pakken ze samen wonderbaarlijk goed op! Extra dapper, want Lieke is bang voor naalden en alles wat met het ziekenhuis te maken heeft. Al snel wordt er aan Lieke gevraagd om op bed te gaan liggen, zodat ze de kleine goed in de gaten kunnen houden via de monitor. De kleine maakt zich tijdens de weeën flink druk, maar hersteld zich prima. Lieke geeft vrijwel meteen aan persdrang te voelen, na een korte controle en nadat ze een paar persweeën keurig heeft opgevangen, mag ze eindelijk persen! En dan gaat het snel. Na een paar flinke persweeën wordt om 19.40 een prachtig gezond kereltje geboren! Precies op de uitgerekende datum! De navelstreng zat om zijn nekje en ook zijn schoudertje lijkt een beetje in de weg te zitten tijdens de bevalling. Hij is wat paarsig en nog wat stil voor een klein jochie. Dat is toch altijd even schrikken... gaat het goed met het mannetje? Maar gelukkig weet het ziekenhuispersoneel beide ouders gerust te stellen en al snel laat de kleine man flink van zich horen! Wat een opluchting.

Omdat Lieke en Peter geen idee hadden of hun eerste baby een jongetje of meisje zou worden, is de verassing natuurlijk extra leuk. De kleine man krijgt een stoere naam "Max". Omdat de bevalling redelijk snel is verlopen, moet Lieke nog gehecht worden. Gelukkig mag ze dit met de afleiding van haar kersverse zoon op haar borst doen. Daarna kan het grote genieten beginnen... Die lipjes, de oogjes die af en toe open gaan, 10 teentjes en 10 vingertjes... Zo bijzonder, zo vers, zo puur! Het is en blijft zo bijzonder om bij een geboorte aanwezig te zijn. Het is zo intiem, zo oer en zo uniek. Lieke, Peter, Tim en Max heb ik een week later nog in de studio gezien voor een newbornshoot. Het doet mij goed dat ook Peter aangaf dat ze het beide zo fijn vonden dat ik er bij was. Dat het heel goed voelde en dat ze zo blij zijn dat al deze eerste emoties zijn vastgelegd.

Lieke, Peter, Max (en Tim), bedankt voor jullie vertrouwen, ik zal jullie zeker op een afstandje blijven volgen. Geniet van jullie prachtige nieuwe gezin!

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square